Aurel Şaramet, Preşedinte, FNGC IMM

Preşedintele FNGCIMM SA, Aurel Şaramet este absolvent al Academiei de Studii Economice–Bucureşti, cu o îndelungată experienţă în domeniul financiar-bancar; şi-a desfaşurat activitatea ca director în cadrul Ministerului Finanţelor şi în bănci precum Bancoop, Banca Ion Ţiriac, Eximbank.
          Din anul 2001este preşedintele – Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii S.A.
În cei patru ani de funcţionare, FNGCIMM S.A a încercat şi reuşit să pună bazele unei colaborari cu cei mai importanţi finanţatori din România, astfel ca împreună să putem sprijini dezvoltarea unui numar cât mai mare de IMM-uri. Cu 18 bănci s-au încheiat convenţii de colaborare în  baza cărora acestea acordă credite cu garanţia FNGCIMM S.A. Efectul imediat este acela că pot accesa finanţări, pe de o parte IMM-urile care deţin garanţii proprii, însă acestea sunt insuficiente pentru a beneficia de surse suplimentare de susţinere şi dezvoltare a afacerii, iar pe de alta parte, IMM-urile nou infiinţate care, în general, nu deţin garanţii, dar care dovedesc, prin planurile de afaceri prezentate, că proiectul de afacere este viabil.

 

 

Teodor Bâte
Director general adjunct
Agenţia de plăţi pentru dezvoltare rurala şi pescuit

Dl. Teodor Bâte a absolvit, în 1981, Facultatea de Horticultură din Bucureşti. Din 2006 este director general adjunct al Agenţiei de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit şi director al Centrului regional de plăţi 3 Târgovişte. Anterior a deţinut funcţiile de primar, consilier municipal şi judeţean al municipiului Târgovişte, jud. Dâmboviţa.

Cornelia Harabagiu
Secretar de stat - SAPARD, Dezvoltare rurala, Pescuit şi Acvacultura
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale


A absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Marketing, Bucureşti.
Din 2007 este secretar de stat in Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Experienţa sa anterioară în minister numără funcţiile de: director general, Direcţia Generală Dezvoltare Rurală - Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (2005-2007), director, Departament Monitorizare şi Evaluare - Autoritatea de Management pentru Programul SAPARD (2004-2005) şi  expert negocieri cu UE, Direcţia Generală pentru Integrare Europeană şi Relaţii Internaţionale (1999-2004). Doamna Harabagiu a urmat diverse specializări în străinătate în domeniile legislaţiei comunitare şi dezvoltării rurale

 

 

 

MARIANA DRĂGHICI
Director general adjunct
Agenţia de plăţi şi intervenţii pentru agricultură

In perioada 1993-2003, ca Director Economic în cadrul Direcţiei Programe Banca Mondială,  în cadrul Ministerului Educatiei şi Cercetării,   d-na Drăghici a coordonat gestionarea fondurilor Băncii Mondiale asigurând planificarea bugetară, efectuarea plăţilor şi întocmirea rapoartelor financiare necesare derulării în bune condiţii a programelor finantate de Banca Mondială.
De asemenea, în perioada 2002-2004 a lucrat ca Auditor  şi respectiv ca  Director economic pentru Programul Leonardo Da Vinci în cadrul Ministerului mai sus mentionat, unde a asigurat desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor economice, administrative, contabile, de personal şi audit in ceea ce priveste programul precum si intocmirea rapoartelor financiare către Comisia Europeană.

În calitate de Director General Adjunct al Agentiei de Plati şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA),  începand cu anul 2004, coordonează activitatea de acreditare a APIA, stabilirea obiectivelor strategice ale Agenţiei în vederea acreditării şi supervizarea realizării acestora în conformitate cu planificarea stabilită, coordonareaactivităţii Agenţiei, reprezentarea instituţiei în raporturile cu celelalte institutii ale administraţiei publice, în special în ceea ce priveste implementarea măsurilor de comerţ exterior, intervenţie şi gestionarea cotei de lapte. De asemeni, d-na Drăghici  coordonează şi derularea operaţiunilor financiare legate de gestionarea FEGA.

 

Ramona Bratu
Director produse şi servicii bancare
SPI România

Ramona Bratu a absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultatea Finanţe – Contabilitate şi a obţinut în anul 2007 titlul de doctor în economie în cadrul aceleaşi instituţii.
Ramona Bratu lucrează în domeniul bancar de 15 ani, având experienţă în diverse arii: creditarea companiilor şi a persoanelor fizice, decontări externe, trezorerie, finanţarea comerţului şi relaţii internaţionale.
Din iulie 2006 a fost cooptată în echipa Programului Convergence al Băncii Mondiale şi activează ca Director pentru Produse şi Servicii Bancare în cadrul Special Projects Initiative România.
Special Projects Initiative (SPI) reprezintă un parteneriat public-privat constituit din Banca Naţională a României, Asociaţia Română a Băncilor, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, cu sprijinul Programului Convergence, pentru a susţine modernizarea sectorului financiar-bancar din România. Institutul Bancar Român s-a alăturat acestui parteneriat public-privat în acest an şi a integrat SPI România în structura sa.
SPI România derulează proiecte de interes atât pentru instituţiile de credit, cât şi pentru autorităţi, care vizează elaborarea de propuneri de modificare a reglementărilor sau de auto-reglementare a pieţei, pentru a facilita dezvoltarea sectorului financiar-bancar şi pentru a îmbunătăţi competitivitatea sau reputaţia acestuia.
Proiectele derulate de către SPI România în anul 2007 se referă la creditarea agriculturii pe baza certificatelor de depozit, la extinderea raportării de către bănci la Biroul de Credit a informaţiilor de credit pozitive, la  procesarea electronică a instrumentelor de debit, la înfiinţarea Mediatorului Bancar, etc.

Mihaela Popa
Vicepreşedinte
Casa de Economii şi Consemnaţiuni

Absolventă a Academiei de Studii Economice, Facultatea Finanţe-Bănci, doamna Mihaela Popa s-a alăturat echipei de conducere a CEC, în calitate de vicepreşedinte coordonator al Diviziei Corporate, începând din septembrie 2007. Mihaela Popa avansează în această poziţie din cea de director vânzări la Sucursala Municipiului Bucureşti a CEC.
Anterior, a lucrat în Raiffeisen Bank ca director al Sucursalei Bucureşti şi director regional, iar între 1999 şi 2003, ca director în Banca Italo Romena. Doamna Popa a urmat mai multe cursuri în vânzări la nivel european. Vorbeşte fluent limbile engleză şi italiană.

Domnul Ghetea este unul dintre cei mai faimosi si apreciati bancheri din Romania. Licentiat in matematica la Universitatea din Bucuresti, si-a inceput cariera in 1972, ca analist IT la Centrul de calcul al Sistemului Bancar si apoi la Banca Romana de Comert Exterior. A parcurs rapid treptele ierarhice si intre 1986 si 1994 a fost director general si membru in Comitetul de Directie al Bancii Romane de Comert Exterior. Intre 1991 si 1994 a fost membru in Consiliul de Administratie al Anglo-Romanian Bank Ltd London, reprezentand principalul actionar (Banca Romana de Comert Exterior) in aceasta institutie de credit.

In 1994 domnul Ghetea a acceptat oferta Alpha Bank Grecia de a se alatura echipei si de a pune bazele unei sucursale in Bucuresti, in calitate de prim vicepresedinte si membru in Consiliul de Administratie. In perioada 1 februarie-11 mai 2007 a fost presedinte al Consiliului de Administratie al Alpha Bank Romania. Din 1997, domnul Ghetea a fost ales ca membru in Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor si din 2000 a fost ales presedinte. In aceasta calitate, a fost distins cu Ordinul National “Pentru Merit” in gradul de Cavaler. In iunie 2007 a fost numit presedinte al CEC, cu misiunea de a duce la indeplinire „obiectivele de intarire a fortei bancii, crestere a cotei de piata si eficientizare”.

A adus o importanta contributie la stabilirea unor elemente de infrastructura bancara, precum Fondul de Garantare a Depozitelor, Sistemul Electronic de Plata, Biroul de Credit. Domnul Ghetea este doctor in economie, profesor asociat si membru de onoare al Institutului Bancar Roman si membru al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma. Este casatorit si are un copil.

Rodica Matei
Director, Direcţia Strategii, politici şi programe de dezvoltare rurală
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Doamna Rodica Matei a absolvit în 1972 Facultatea de Construcţii Civile, Agricole şi Industriale. Încă din 1986, domnia sa a activat în Ministerul Agriculturii în funcţia  de director, coordonând activităţile de investiţii, restructurare şi elaborarea strategiilor şi programelor de dezvoltare rurală.

Radu Negrea
Secretar general
Asociaţia Română a Băncilor

Încă din 1991, dl. Radu Negrea este secretarul general al Asociaţiei Române a Băncilor. Activitatea sa în domeniu financiar bancar a început încă din 1959 până în 1982, când a fost îndepartat din sistem din motive politice. După 1989, dl. Negrea şi-a reluat activitatea, devenind, în 1990, consilier în cadrul Băncii Române de Comerţ Exterior. Din 1993 este membru al consiliului Institutului Bancar Român, din 1994 consilier la Bursa Română de Mărfuri, din 1995 activează la Camera de Comerţ Internaţională de la Paris, iar din 1996, este membru al consiliului de administraţie al Fondului Român de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar.